Witamina E - Działanie, Dawkowanie, Występowanie, Niedobór, Nadmiar
Witamina E czyli Tokoferol została odkryta w 1922 roku. Od tego czasu przez wielu nazywana jest „witaminą młodości” lub „witaminą płodności”. Ponieważ jest silnym antyutleniaczem spowalnia procesy starzenia zachodzące w organizmie ludzkim zarówno na poziomie skóry jak i poszczególnych układów. Wpływa korzystnie między innymi także na gospodarkę lipidową. Witamina E ma także istotny wpływ na procesy związane z produkcją damskich i męskich komórek rozrodczych oraz płodnością sama w sobie.
Witamina E - Działanie
Witamina E wpływa na składniki morfotyczne krwi zapewniając w ten sposób krzepliwość na odpowiednim poziomie i ochronę układu krążenia przed groźnymi zakrzepami. Stymulacja produkcji substancji przeciwzakrzepowych przekłada się również na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób naczyń krwionośnych.
Ponieważ skutecznie zapobiega przedwczesnemu rozpadowi czerwonych krwinek i jednocześnie uczestniczy w procesie transportu tlenu przez erytrocyty dowiedziona, że witamina E wpływa na ruchliwość i wydajność mięśni.
Odpowiedni poziom witaminy E redukuje stężenie złej frakcji cholesterolu i ryzyko rozwoju miażdżycy. Stabilizuje występującą już blaszkę miażdżycową redukując w ten sposób ilość incydentów sercowo-naczyniowych w postaci zawałów serca lub udarów mózgu.
Jako silny antyoksydant walczy z wolnymi rodnikami, które atakują nasz organizm każdego dnia, spowalniając w ten sposób procesy starzenia się między innymi skóry. Odpowiednie stężenie Witaminy E gwarantuje jej odpowiedni poziom natłuszczenia, elastyczności i napięcia. Odbudowując naturalny płaszcz hydrolipidowy wpływa na odpowiedni poziom nawilżenia i ochrony naszej skóry.
Niedobór Witaminy E
Warto podkreślić, że niedobory witaminy E zdarzają się niezwykle rzadko.Powodem tego jest fakt, że rozpuszcza się ona w tłuszczach, a nie wodzie. Dlatego też jej nadmiar nie jest wydalany z moczem lub potem tylko magazynowany w tkance tłuszczowej. Do zdiagnozowania niedoboru witaminy E dochodzi przeważnie w przypadku stwierdzenia chorób układu pokarmowego z zaburzeniami wchłaniania tłuszczu. Na niedobory witaminy E narażone są również osoby chorujące na celiakię czy też mukowiscydozę.
Podsumowując, główne objawy niedoboru witaminy E to:
- anemia
- bladość cery
- rogowacenie naskórka
- rozdrażnienie
- poczucie zmęczenia
- bóle mięśni, a nawet ich rozpad
- podatność na infekcje
- kłopoty z koncentracją
- pogorszenie widzenia
- niepłodność
- wypadanie włosów
- problemy z uzębieniem
W przypadku wystąpienia powyższych objawów warto skonsultować się z lekarzem w celu zmiany diety na lepiej zbilansowaną i bogatszą w naturalne źródła witaminy E.

Nadmiar Witaminy E
Długotrwała nadmierna podaż witaminy E może powodować poniższe objawy:
- zaburzenia w gospodarce jelitowej
- zaburzenia i osłabienie funkcji mięśni
- zmęczenie
- senność
- bóle głowy
- zaburzenia widzenia.
Zaniechanie suplementacji witaminy E lub modyfikacja dotychczasowej diety pozwolą na usunięcie jej nadmiaru z organizmu na drodze naturalnych procesów metabolicznych oraz wydalania.
Witamina E - Występowanie i źródła w pożywieniu
Witamina E jest dostępna w bardzo wielu produktach spożywczych. Odpowiednio zbilansowana dieta w pełni zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu. Co istotne jest ona odporna na procesy obróbki termicznej. Właściwości witaminy E słabną jednak na skutek procesów mrożenia, długoterminowego przechowywania. Ekspozycja na światło słoneczne także może przyczynić się do utraty jej prozdrowotnych właściwości.
Najbogatsze źródła naturalnej witaminy E to:
- oleje roślinne i margaryny
- orzechy włoskie, ziemne oraz migdały
- pełnoziarniste produkty zbożowe
- kiełki i zarodki nasion zbóż
- zielone warzywa liściaste
- jaja
- wątroba
- mleko i jego przetwory
Witamina E - Dawkowanie
Należy pamiętać, aby prawidłowo dawkować witaminę E, ponieważ ma ona zdolności do kumulowania się w organizmie, a jej nadmiar może powodować wyżej wymienione objawy!
Witamina E - Produkty


Suplementacja witaminy E nie zapobiega zawałowi mięśnia sercowego. Jak dotąd przeprowadzono tylko jedno badanie na ten temat, wykonane w latach 90. XX w., które dowiodło, że tylko u osób po zawale mięśnia sercowego podawanie bardzo dużych dawek witaminy E powoduje istotne zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia ponownego zawału. Wszystkie pozostałe badania dowodzą, że witamina E podawana jako suplement, zarówno ludziom zdrowym, jak i tym po zawale nie powoduje redukcji prawdopodobieństwa ponownego przebycia choroby wieńcowej.
– Wikipedia